Hoofdmenu
   Algemeen
- Welkom
- Voorstellen
- Wie doet wat!
- Algemene info
   Evenementen
- Agenda
   Roosters
- Papierrooster
- Weekrooster
   Overige
- Nieuws
- Vriendenkring
- Foto's
- Gastenboek
- Links
 

 

Rhenen opent herdenkingsjaar
 
RHENEN - Rhenen is het jaar van de herdenking van de Slag om de Grebbeberg in 1940 en de bevrijding in 1945 vrijdagavond begonnen met een sobere herdenking bij het monument aan de Buitenomme.

Het monument herinnert aan de plaatsen waar zesduizend inwoners van Rhenen de eerste drie maanden van de Tweede Wereldoorlog gastvrij onderdak vonden: Berkenwoude, Bergambacht, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Nieuw-Lekkerland. Burgemeester Hans van der Pas voegde daar in zijn toespraak Stolwijk aan toe.

Kolenschepen en sleepboten
Van der Pas memoreerde bij het onlangs grondig schoongemaakte monument dat het eigenlijk de bedoeling was dat de Rhenenaren onderdak zouden vinden op Goeree-Overflakkee. Daarom zetten de vier kolenschepen en vijf sleepboten op 10 mei, na het uitbreken van de oorlog, koers naar Middelharnis.

Daar kwamen de vluchtelingen echter nooit aan. De ontheemde Rhenenaren vonden daarna gastvrij onderdak in de zogeheten vluchtgemeenten. ,,Ondanks dat zij daar niet op waren voorbereid’’, zei Van der Pas. Het was het begin van een band die tot op heden voortduurt.

Gedicht
Ton van der Linden las het gedicht Geluk en Ongeluk voor van de Duitse predikant en theoloog Dietrich Bonhoeffer, die in 1945 werd geëxecuteerd door de nazi's. Na het zingen van het Wilhelmus onder begeleiding van "Crescendo" uit Elst en het leggen van bloemen, trokken de tientallen bezoekers in wandelpas naar de Cunerakerk, waar het programma verder ging.

Om stil te staan bij 80 jaar Slag om de Grebbeberg en 75 jaar bevrijding kent Rhenen dit jaar tal van bijzondere activiteiten.

Bron: Gelderlander, foto: Arnold Winkel 
 
Agenda 2022
  14-5-2022
  Muzikale Rondgang door Elst
  Drumband + Orkest
  20-5-2022
  Inhalen Avond4daagse Houten
  Drumband + Orkest
  11-6-2022
  Cunera Concert
  Orkest
 
 
Advertentie